Vi har nog alla hört någon gång att om du har ont någonstans så ska du vila. Mer om mer börjar vi dock förstå att så inte alltid är fallet. När det kommer till våra knän så är det den vanligaste skadan bland aktiva personer. Det finns olika typer av knäproblem, de som kommer av traumatiska skador, eller de som smyger sig på med tiden. Oavsett vad man råkat ut för så är det alltid en bra idé att “träna bort det”. Det finns jättebra övningar för alla typer av knäproblem. Du kan ha skada på menisken, avslitna ligament eller ledband, artros, obalans i musklerna ovs. Det går alltid att förbättra, om inte helt återställa.

Den viktigaste övningen av alla är knäböj. ALLA måste kunna utföra en knäböj! Varför måste jag det undrar du? Jo, knäböj är en funktionell rörelse som alla människor använder sig av varje dag. När du går upp ur sängen på morgonen, när du reser dig upp från en stol, när du sätter dig i bilen, och när du reser dig från golvet efter att ha lekt med barnen. Detta är en rörelse som ingen kommer undan. Vi utför den säkert 100 gånger om dagen, och om vi inte vet hur man utför rörelsen korrekt så kommer knäproblemen som på posten (om man inte redan har de vill säga).

Har du ont i dina knän så är mitt första tips att gå till en fysioterapeut. Där kan du få en diagnos så du vet varför du har ont i knäna, och du får även lite rehabövningar som kan få dig att komma igång. Därefter släpps du ut i det fria igen och det är nu upp till dig att se till så du tränar upp knäna ordentligt. Många människor fastnar här. De vet inte hur de ska fortsätta. Här är mitt tips nummer 2. Skaffa en personlig tränare. Med en PT kan du få hjälp med ett träningsprogram som är utformat efter just dina behov, som t.ex. Lära dig göra en korrekt knäböj. Mitt sista tips, nummer 3, är knappast någon nyhet för er men jag vill ändå göra den påmind. Övervikt orsakar onödig belastning på knäna. Att bära runt på en massa extra kilon gör inte bara det extra tungt för lederna, utan orsakar även mycket förslitningar.

Ha en fin dag!

Emma – Personlig tränare, Hälsoprofilen Perstorp