Som jag nämnde i min presentation så brinner jag mest för styrketräning som träningsform. Detta för att jag vet av egen erfarenhet på både mig själv och tidigare klienter som jag jobbat med hur den påverkar oss på ett positivt sätt och att vi kan bygga, forma och omvandla våra kroppar med hjälp av just tung styrketräning. 

Sen kan det förstås bero på att jag gillar att träna för mig själv, för det blir liksom min ”egentid”.

 

Men vad är det då för positiva effekter som styrketräningen har..? För att nämna några:

Mer ork och energi i vardagen, ökad livskvalitet, förbättrad sömn, förbättrade blodfetter, minskad stressnivå, lägre nivå av oro, ångest och depression, bättre blodcirkulation, ökad muskelstyrka, effektivare fettförbränning och ökad ämnesomsättning, starkare ledband och ligament, starkare skelett och minskad risk för benskörhet, bättre mag- och tarmfunktion, minskad risk för hjärt/kärlsjukdommar, minskad risk för diabetes, bättre kroppshållning, ökad sexlust, bättre självkänsla, osv. Listan kan göras lång… 

Styrketräning är dessutom en motionsform som passar de flesta, både yngre och äldre, män och kvinnor.

Genom att styrketräna stärker du din kropp och minskar risken för skador i det vardagliga livet. Alla timmar av stillasittande både på jobb och hemma med huvudet nedsänkt över ett tangentbord eller i mobilen påverkar nacke, rygg och axlar på sikt och kan ge värk och försämrad kroppshållning och flera av dagens rygg- och nackproblem kan faktiskt undvikas eller förbättras genom regelbunden styrketräning.

 

Nu tror jag att några av er kanske stannade upp vid punkten ”effektivare fettförbränning och ökad ämnesomsättning”.

Men hur fungerar det?

Både styrketräning och konditionsträning höjer ämnesomsättningen, men det går ännu lättare med styrketräning.

Det handlar delvis om intensiteten och progressionen.

Med intensiteten menas att du gör övningen tillräckligt intensiv så att det känns rejält jobbigt, så se till att hålla passet vid liv och håll tempot högt. Med progression innebär det att du hela tiden utvecklar din träning och belastning. Kroppen anpassar sig snabbt och för att inte stanna upp i styrkeutvecklingen så innebär det att man utvecklar sin träning med tex. tyngre belastning, flera set eller repetitioner, välj fria vikter istället för maskiner eller byt ut övningarna mot fler eller svårare varianter.

Ökar du intensiteten och progressionen regelbundet så kommer det att påverka din ämnesomsättning positivt och med styrketräning kan då få en effektivare fettförbränning. Styrketräningen gör också att du kan få en ökad efterförbränning av energi i upp till 1-2 dagar efter passet. Man skulle kunna säga att i praktiken ”bränner du fett när du vilar”. Dessutom gör det att muskelmassan ökar och därmed också din basala energiförbrukning.

 

Konditionsträning som tex. löpning och cykling är självklart också bra för både hjärta och kropp och ger en hög fettförbränning under själva passet men inte så mycket därefter. Och eftersom kroppen anpassar sig hela tiden så innebär det att du kommer behöva öka mängden träning hela tiden för att kunna hålla samma fettförbränning och för att få fortsatta resultat.

 

När du tränar styrketräning så kan du anpassa träningen efter dina egna förutsättningar när det gäller vilopauser, tempo och hur tunga vikter du behöver. Utveckla träningen i styrkepassen genom att hela tiden öka på med vikterna och våga utmana dig hela tiden. De 2-3 sista repetitionerna som du gör ska vara så pass tunga att du precis kan genomföra dem.

Det är då du får resultat! – Och kom ihåg att du kan oftast betydligt tyngre än du tror!

 

Kombinera gärna din styrketräning med någon form av lågintensiv träning tex. powerwalks eller kortare högintensiv intervall träning. Då blir det en bra kombo.

Eller avsluta varje styrkepass med ett kortare intervallpass förslagsvis på crosstrainer:

Trampa 30 sek i lugnt tempo och därefter trampa 30 sek i högt tempo.

Upprepa intervallen 12 gånger = 12 minuter.

Funkar att köra på både crosstrainer/cykel/rodd eller som intervall löpning utomhus.

 

Styrketräning betyder ”att överbelasta muskeln mer än den är van vid” så våga utmana dig själv på gymmet…

/ Mimmi