Träning är bra för kroppen. Vi mår bra av träning. Träning är viktigt och nyttigt. Med regelbunden träning får vi bättre uthållighet och vi blir starkare, vilket i sin tur leder till att vi orkar mer och klarar oss bättre i vår vardag. Dessutom blir vårt hjärta starkare, vilket är en klar fördel om vi önskar minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar samt öka chansen att leva längre. Tränar vi regelbundet ökar också ämnesomsättningen, vi kan äta mer och klarar av hålla vikten bättre. Träning är bra. Och då har vi inte ens brytt oss om det faktum att vi köpet kanske får den där kroppen vi känner oss nöjda och bekväma med…

Att träning är bra och nyttigt det vet vi redan och ovanstående argument är välkända för de flesta. Ändå kan det vara kämpigt med motivationen emellanåt och ändå har många svårt att komma igång och träna regelbundet överhuvudtaget, trots ovanstående argument.

Men vad händer egentligen i vår kropp när vi rör på oss? Att stärka hjärta och öka uthållighet är kanske inte det viktigaste med träning. Tro det eller ej, inte ens jakten på målvikten och drömkroppen är den primära anledningen till att pallra sig ur soffan ett par gånger i veckan.

Nej, effekterna av fysisk aktivitet sträcker sig så otroligt mycket längre än så. Faktum är att träning och fysisk aktivitet har väldigt stora och positiva effekter på vår – HJÄRNA.

Vi tar det från början…

I vår hjärna bildas det massvis med ämnen. Några av dessa är serotonin, dopamin, noradrenalin och endorfiner.

Serotonin ger oss en känsla av lugn och är ett viktigt ämne för att dämpa stress.

Dopamin är kroppens “lyckopiller” och bildas när vi gör någonting vi tycker om och ger oss en känsla av välbefínnande och glädje. Dopamin är också ett viktigt ämne för att vår motivation samt förmåga att behålla koncentrationen. När vi tappar vår koncentration är det ett tecken på att våra dopaminnivåer är låga. Studier har visat att personer med koncentrationssvårigheter har lägre nivåer av dopamin och bildar mindre dopamin.

Noradrenalin hjälper oss att hålla oss pigga och bibehålla vår uppmärksamhet.

Endorfiner dämpar smärtan och ökar välbefinnandet.

Dessa ämnen bildas alltså i vår hjärna i stort sett hela tiden i vardagliga situationer och vad som är gemensamt med alla är – de bildas i stora mängder när vi tränar och är fysiskt aktiva! Det är tack vare denna mekanism som vi faktiskt mår bättre av träning, att vi är piggare och gladare efter ett träningspass. Men detta är bara början, det händer så mycket mer i vår hjärna när vi rör på oss…

På kort sikt så ökar syretillförseln till hjärnan när vi rör på oss, och mer syre betyder att hjärnan kan arbeta mer effektivt. Men de riktigt häftiga sakerna händer på lång sikt…

I många herrans år var vi övertygade att vi hade en viss mängd hjärnceller till vårt förfogande och att vi under vår livstid bara kunde döda hjärnceller genom vårt leverne. Idag vet vi bättre och forskningen visar att vi faktiskt kan bilda nya hjärnceller, genom att röra på oss. Bl a har studier visat att vid regelbunden fysisk aktivitet så bildar vi nya hjärnceller i hippocampus, som är vårt minnescentra och som också bidrar till att bromsa stress. Jag ska inte bli långrandig och återge en massa studier men en av de häftigaste studierna kring hjärnan och träning rör just hippocampus. Vår hippocampus krymper årligen med ca 2%, detta är helt naturligt och är såklart anledningen till att vårt minne försämras med åldern. En omfattande studie på två grupper 60-åringar som varade i 12 månader visade för gruppen som hade fått motionera med pulshöjande promenader tre gånger i veckan hade hippocampus faktiskt växt 2%, till skillnad för kontrollgruppen som fått köra icke pulshöjande stretchövningar tre gånger i veckan där hippocampus krympt det normala. Vilket betyder att genom regelbunden pulshöjande fysisk aktivitet kan vi föryngra vår hjärna och bromsa upp ett försämrat minne.

Förutom vad som händer med hippocampus så stärks frontalloben, som är hjärnans mest avancerade del där förmågor som koncentration, beslutsfattande och impulskontroll finns. Vilket betyder att är vi fysiskt aktiva regelbundet så är det lättare att ta kloka beslut och vi har lättare för att kontroll på våra impulser – det blir helt enkelt med tiden lättare att välja träningen före soffan och att stoppa impulsen att ta den där kanelbullen som ligger och ropar på fikabordet.

BDNF är ett annat ämne som bildas i vår hjärna. BDNF är ett ämne som läkare och forskare i ämnet kallar för “gödningsmedel för hjärnan” och som om det funnits som ett piller så hade det varit världens mest sålda läkemedel. Så viktigt och kraftfullt är detta ämne och är helt avgörande när träning omvandlas till positiva effekter för hjärnan. Dessutom är BDNF viktigt för att vi ska kunna lära oss nya saker. Och gissa – BDNF bildas i massor när vi tränar och är fysiskt aktiva!

Skulle inte allt detta vara övertygande nog att börja röra på sig regelbundet så visar även studier att vi är mer kreativa när vi varit fysiskt aktiva. Det är ingen slump att Steve Jobs gärna hade promenadmöten, att Albert Einstein kom på sina bästa idéer cyklandes eller att Google använder gående konferensmöten. Tänk bara på dig själv, när är du mest benägen att städa huset eller hittar bäst lösningar på hur ni ska få ihop kommande helg – liggandes i soffan eller strax efter ett träningspass?

Att träna och röra på sig regelbundet handlar helt enkelt inte om att springa maraton eller att jaga drömkroppen till nästa sommar. Det räcker som motivation till några men långt ifrån alla. Idag har vi ett samhälle där det pratas mycket om träning, kost och hälsa. Inte en dag passerar utan att vi ser löpsedlar och rubriker om dieter och träningstips, vilket leder till att många känner att det råder en form av “träningshets”.

Och vet ni vad, det borde hetsas ännu mer – det kan inte träningshetsas nog. MEN inte för att den där bikinin ska sitta rätt eller för att det ska springas fler långlopp. Det ska hetsas med för att av träning mår vi bra, vår hjärna blir både starkare och yngre, vi blir gladare, friskare, piggare, mer kreativa, mer uppmärksamma och vi fattar bättre beslut och hanterar stress betydligt bättre – DÄRFÖR ska det träningshetsas i massor!

/ Jimmy

Källa och tips på fortsatt läsning är Anders Hansen och hans böcker “Hälsa på recept” och “Hjärnstark”.