“Man måste få unna sig ibland”.

“Det kan jag väl vara värd?!”.

Något du sagt eller tänkt någon gång? Om inte så har du garanterat hört det från andra i din omgivning. Och allt som oftast är dessa fraser sammankopplade med fet eller sockerrik mat… eller möjligen någon form av vilotillstånd. Det vill säga saker som vi faktiskt vet är dåliga för vår hälsa. Normen kring att “unna sig” har satt sig djupt i den svenska folksjälen och fikahetsen och fredagsmyset växer sig både bredare och starkare på varje arbetsplats och i varje hushåll i vårt avlånga land.

Men är inte det väldigt motsägelsefullt? Var ligger logiken i det? Varför associerar vi saker som är sämre för vår hälsa som något man “unnar sig” eller “är värd”? Det är såklart en retoriskt ställd fråga. Att vi gör det är såklart kopplat till hur vi uppfattar denna typ av mat och hjärnans olika belöningssignaler. Men även hur miljön runt oss presenterar denna typ av mat, vart vi än vänder oss möts vi av reklam och påprackande av det, och budskapet vi matas med är att “klart du ska unna dig en bulle”.

Men kan vi inte hjälpas åt att börja förändra detta synsätt. För om mat som faktiskt skadar vår hälsa kopplas till belöning – vad blir då hälsosam mat och träning som får dig att må bra och hjälper dig att nå dina mål… ett straff??

Missförstå mig inte. Detta är inte en text som predikar för totalt förbud av socker och skitmat. Klart det är ok att stoppa i sig sina favoriter lite då och då, det gör jag själv, men gör det då för att du VILL det just vid det tillfället… inte för att du anser dig vara “värd det” eller för att det råkar vara fredag. Gör det till ett medvetet val, ju fler medvetna val du gör i din vardag desto bättre möjligheter att skapa en bra och välbalanserad livsstil.

Kost och träning är ofta kopplat till olika former av målsättningar. Att må bra är kanske inte det mest konkreta målet, men likväl ett mål som borde vara viktigt för alla. Vår kropp och hälsa är nämligen det viktigaste vi har tillsammans med nära och kära. Att då investera i att ge sin egen kropp de bästa förutsättningarna att må bra bör vara en självklarhet och ett givet mål för alla. Bra mat och regelbunden träning är att ge sin kropp de bästa förutsättningarna. Borde då inte det vara något vi faktiskt “unnar oss” och anser oss vara “värda”?

Så nästa gång du är på väg till gymmet eller ger dig ut på en promenad… se det som att du unnar dig det och att det är din kropp väl värd!

Och nästa gång du blir riktigt sugen på den där chokladkakan… käka den och njut av den. Men gör det då för att du VILL!

//Jimmy

Följ mig på instagram @jl_kost_pt