Alla friska kan fortsätta att träna under och efter graviditet. Vi får många frågor om vad man ska tänka på, undvika osv.

Att anpassa sin träning och sina mål är viktigt, alla graviditeter är unika, så också upplägget på träningen. Regelbunden, gravidanpassad, träning skapar förutsättningar för sund och naturlig viktuppgång och gör det lättare att gå ned i vikt efter graviditeten.

En stark kropp och bra kondition gör att du känner dig starkare, piggare, uthålligare. Du orkar helt enkelt mer och längre. Det underlättar både under graviditeten och förlossningen.

Styrketräning under graviditet minskar risken för dålig hållning och ryggvärk.

Blodcirkulationen ökar när du rör på dig och det gör att svullnader minskar. Andra kända positiva effekter av träning under graviditet är bättre sömn, mindre illamående och trötthet, minskad risk för förstoppning och flera andra vanliga gravidkrämpor.

Lättare styrketräning, promenader och simning är säkra kort att satsa på under graviditeten, dessutom är det väldigt skonsam träning. Du måste lyssna på kroppen och inte ställa för höga krav på dig själv. Du ska inte vara i ditt livs bästa form under graviditeten, det får vänta. Tänk istället att du ska underhålla och ge dig själv de bästa förutsättningarna för en bra graviditet och förlossning samt för att hjälpa kroppen i sin återuppbyggnad efter förlossningen. Vissa veckor kanske det inte blir någon träning pga illamående osv, andra veckor är du pigg och kan köra på lite mer.

Använd sunt förnuft och lyssna på kroppen. Glöm inte att njuta av att du kan röra på dig, kroppen är en häftig skapelse och där inne bor ett nytt litet liv som snart kommer ge dig oändlig kärlek.

Sandra

(bjuder på en bild på mig själv med tjock mage, 8 veckor innan förlossning)