Idag är träningstrenden större än den någonsin varit förut och många drar sig till gymmet. Kroppen ska slimmas till, formas eller skulpteras. Jag som PT går ofta runt och kikar lite på personer i gymmet, både för det är lite av en arbetsskada men också för att möjligtvis tolka intentionen bakom personens träning. Vi har alla olika mål och sätt att ta oss dit, ett ämne jag brinner för.

Vad jag snappat upp från just vårt gym är att många tjejer lägger fokus på rumpan.  Att ha en snygg och formad rumpa är nog ett av målen många tjejer har, mig själv inkluderat.

Men vägen till den ”perfekta” rumpan kommer via två förhållanden

1. Full kontakt i hela muskeln. Då menar jag från nederdelen av muskeln där den möter baksida lår och nästan hela vägen upp till ländryggen. 

2. TUUUNG belastning

Jag är ledsen att säga det tjejer , men övningar som kissande hunden och benspark är inte övningar som kommer ge dig en större rumpa. Absolut, du stärker uthålligheten och styrkan, om du får rätt kontakt, men storleken blir den samma. 

Jag själv älskar att träna rumpa/ben och gör det minst gånger i veckan. Fokus ligger på att hela tiden ha kontakt i muskeln. Jag lyfter inte tyngre än att jag känner att rätt muskel jobbar, men jag lyfter tungt. Styrketräning betyder ju just ”att överbelasta muskeln mer än den är van vid.  Jag är helt hundra på att de flesta tjejerna kan lyfta betydligt tyngre än sitt ben som i kissande hunden. 

Vägen till en stor rumpa går enligt mig via basövningar. Dessa ger mig tydliga resultat året om:

Knäböj

Marklyft/raka marklyft

Utfallssteg

Höftlyft

Använder du dig av dessa övningar har du kommit långt på vägen mot en större rumpa. I alla dessa övningar är sätet stjärnan, och den som ska jobba mest. 

De som jobbar mest med dessa basövningar är faktiskt killar. Deras intention från början är nog inte att bygga en stor rumpa, men de får det på köpet. Så tjejer våga ta efter killarnas träningsmetoder och den hederliga gamla ”lyfta skrot”- stilen. Ni kommer bli överraskade över resultaten men också över hur otroligt roliga övningarna är.

Jag är dock medveten om att alla inte har som mål att få en större rumpa. Men ni borde ändå göra exakt samma basövningar med tung belastning. Att ha en stark och uthållig sätesmuskel har flera positiva effekter utöver sin fina form, bland annat:

1. Du får bättre hållning – Sätesmusklerna håller ditt bäcken och därmed din hållning i rätt ställning när du rör dig, när du sitter och när du står stilla.

2. Du skonar ryggen – Många lyft innebär att man bara lyfter rätt genom att använda ben och rumpa. Är musklerna inte i form, så lyfter ryggens muskler onödigt mycket av tyngden, vilket kan ge smärtor.
3. Minskad risk för knäskador – Genom att stärka dina sätesmuskler stabiliseras höften och knänaMånga har idag instabila knän vilket resulterar i att lyft och träning kan bli slitsamt och skapa smärta. Lilla sätesmuskeln är knäets befäl. Är sätesmuskeln stark så är ditt knä på plats och stabilt nog att träna tungt. 

Enligt mig finns det bara positiva effekter av att lägga lite extra fokus och kärlek på din stjärt. (Detta är mina Weight Trainer kunder väldigt medvetna om). Känner du dig vilsen med övningarna jag räknade upp får du gärna kontakta mig för lite hjälp på traven. 

MER RUMPA ÅT FOLKET!

// PT Lisa