Har du problem med värk i kroppen? Har du ett arbete där du är stilla större delen av arbetsdagen? Vill du förbättra din prestationsförmåga inom styrke- och konditionsträning?

Då är det hög tid att sätta igång att träna rörlighet regelbundet!

Att konditionsträna för att förbättra konditionen är en självklarhet för många. Precis som att styrketräning är ett givet inslag för dig som vill bli starkare. Men att träna rörlighet, trots värkande leder och stela muskler, är inte lika givet för de flesta. Men du behöver inte bara acceptera att du är ”orörlig” eller ”stel som en pinne”. Du kan göra något åt det! Precis lika mycket som du kan förbättra din kondition kan du förbättra din rörlighet.

Att kunna ha kvar förmågan att röra sig obehindrat bidrar till att bevara livskvalitén när man blir äldre. Din kropp är byggd för rörelse och dagligen ställs din kropp inför utmaningar, stora som små, i både vardagen och i träningslokalen. Rörelse är i någon mån viktigt för oss alla, vi mår bra av rörelse. Men rörelse ställer krav på kroppen och med en begränsad rörlighet kommer du stöta på övningar och rörelser som du inte klarar av att utföra alls, alternativt inte klarar av att prestera optimalt.

Har du ett stillasittande yrke påverkas din rörlighet snabbt negativt och det är vanligt med värk och smärta bland personer med stillavarande jobb. Med regelbunden rörlighetsträning, gärna under arbetsdagen, kan du lindra eller förebygga dina besvär.

Faller din överkropp framåt mycket när du gör knäböj? Eller har du svårt att komma tillräckligt djupt? Då hindras du troligtvis av dålig rörlighet i höft och/eller en stram och tajt sätesmuskel. Detta kan du förbättra genom regelbunden rörlighetsträning och på så vis öka din prestationsförmåga både tekniskt och styrkemässigt.

När ska man då rörlighetsträna? Integrera gärna det i din träning du redan genomför, inkludera det i din uppvärmning och ha som rutin att köra några rörlighetsövningar i uppvärmningen. Få gärna in det regelbundet i din vardag. Ta en fem minuters paus från ditt stillasittande och genomför några enkla övningar. Man blir bra på det man tränar, detta gäller även rörlighet. Acceptera inte att vara begränsad av dålig rörlighet, med små medel kan du nå stora förbättringar och höja kvalitén på både vardag och träning!

(Observera dock att har du nuvarande eller gamla skador kan det vara klokt att diskutera med en PT eller fysioterapeut innan du ger dig på nya och utmanande övningar).

Nedan ser ni en övning som fungerar utmärkt som ett test av din rörlighet i höft, säte och lår samt som passar perfekt som uppvärmning inför ett benpass

Följ mig på Instagram @jl_kost_pt för fler tips på övningar.

Kör hårt!

//Jimmy