Det går inte att undvika alla studier som talar om fördelarna med högintensiv träning. Du får snabba resultat genom att jobba hårt under en kort period, vila och sen jobba hårt igen. Träningen jobbar dig upp på pulsnivåer som är svåra att nå under ett normalt träningspass. Hjärtat får jobba rejält och blir starkare som effekt .20-30 minuter är det som krävs, sen kan man packa ihop och gå hem. Supersmidigt!
I högintensiv träning bränner du mer kalorier under själva träningen än vad du gör i ett mindre intensivt pass. Men inte bara det, även efteråt arbetar kroppen hårdare för att återställa sig och gör av mer fler kalorier. Fördelarna är många!

Vi kan dock få för mycket av det goda. Genom att träna för mycket högintensivt, alltså att du ligger på en puls över 85 % av din max-puls för många minuter under en träningsvecka, kommer inte förbättra din prestation. Det kommer snarare att hämma dina resultat. För mycket HIIT (högintensiv intervallträning) kan även innebära att du lättare får skador och att kroppen inte svarar positivt på träningen. Överträning helt enkelt.

För att bibehålla fördelarna med HIIT och förhindra överträning är rekommendationen att gå på max 2 högintensiva klasser i veckan och balansera den träningen med annan uthållighets- och styrketräning som inte är lika intensiv.
Vad betyder det då?
Vi har till exempel två HIIT-pass på Hälsoprofilen; LES MILLS GRIT och LES MILLS SPRINT ™ . Dessa pass är utformade för att driva dig till 85 procent av din max-puls 20 av de 30 minuterna, vilket innebär att din hjärtfrekvens sannolikt når 90 procent maximalt under 15 minuter. Detta betyder att du med två LES MILLS GRIT- eller SPRINT-pass per vecka kan nå den optimala dosen av HIIT.

Det vi dock inte får glömma är att vi har olika svårt eller lätt att nå 85% av vår max-puls. Har vi inte styrkan har vi svårare att komma upp i max-puls eftersom musklerna blir trötta först.

Så mitt tips till dig är att fortsätta träna högintensivt (eller BÖRJA om du inte redan gör det ?)!
Men glöm inte att vi för att bli bättre i de högintensiva passen även behöver träna upp vår styrka och uthållighet i musklerna. Det gör vi genom styrketräning i gymmet, BODYPUMP™, Cirkelpass samt CXWORX™ för bålstabilitet m.m.!

/HIIT-LOVER Magdalena