Anledningen till varför vi äter har idag nästan tappat sin ursprungliga betydelse.

Vi lockas av matproducenternas många olika produkter och godsaker i butikerna, snyggt paketerade i läckra förpackningar. Vi får erbjudande om att ”köpa mer och spara pengar”. Godispåsarna har blivit större så vi kan fylla på med mer innehåll, du tjänar på att köpa 2l cola istället för 1,5l eller köp en kaffe och få en kanelbulle för bara nån krona osv… Produkterna benämns med olika ”bra” ord för att få oss att tro att de är hälsosamma, som tex. light, kvarg och protein mm.

Många äter även om man inte är hungriga bara för att det är ”så gott” och för att vi har ett sug efter godsaker hela tiden. Inte så konstigt då maten finns ju tillgänglig för oss överallt och vi kan snabbt och enkelt tillfredsställa våra behov och vårt sötsug. Det gäller verkligen att ha en hel del vilja och beslutsamhet för att stå emot alla frestelser som erbjuds dagligen i olika sammanhang.

Man äter det man är sugen på och inte efter vad syftet med ätandet är och vad kroppen har för behov.

Jo det är faktiskt så att anledningen till att vi ska äta är för att våra kroppar ska få i sig olika näringsämnen i form av protein, kolhydrater, fett, vitaminer, mineraler och fibrer, som ska hålla oss friska, göra oss starka och ge oss den ork vi behöver för att prestera i vardagen, med familjen, på jobbet/skolan och fritiden, på träning osv.. Kroppen tar upp de olika näringsämnena när vi äter och allt vi stoppar i oss är tänkt att fylla en funktion.

Stoppar vi då i oss en massa skräpmat så förstår vi ju själva egentligen att kroppen inte mår så bra. Det finns helt enkelt inga näringsämnen i socker och färdiga konstgjorda produkter.

Istället lagras allt skräp i våra kroppar och skapar på sikt övervikt, inflammationer och sjukdomar. Det är faktiskt så att flera av våra välfärdssjukdomar, som tex. hjärt- o kärlsjukdomar, diabetes-2, värk i leder, vissa cancersjukdomar mm, hade kunnat undvikas med rätt kost.

Men vad ska man äta då?

Ät riktiga RÅVAROR.. Kött, fisk, kyckling, ägg, potatis, sötpotatis, ris, mathavre, quinoa, bulgur, rotfrukter som tex. morot, rödbetor, kålrot, palsternacka, sallad,  gurka, tomat, paprika, lök, alla sorters frukter och bär. Alla dessa nämnda har en sak gemensamt – Det finns ingen innehållsförteckning på dem! Komplettera gärna med mejeriprodukter (Obs! de naturella, ej smaksatta). Det är ”back to basics” som gäller, alltså riktiga råvaror och allt går att variera i oändlighet helt efter egen smak.

Tänk att ju färre ingredienser en produkt innehåller och ju mer i sitt ursprungsskick den är i, desto bättre är den.

Så fundera lite på vad du egentligen väljer att stoppa i dig och bli medveten om ditt ätande. Vad kan du göra för förändringar för att få en bättre kosthållning?

Välj helt enkelt med omsorg och ta hand om din kropp!

/ Mimmi