Är det konstigt att vi idag är förvirrad och litar på antingen allt som sägs om kost eller undviker helt att höra på tipsen som slängs ut bland oss.  Varje dag möter jag folk som har en massa valda sanningar om just kost, och i många fall då i samband med viktminskning.  Vissa sanningar håller jag med om och andra gnisslar jag tänder mot.

Tänkte att det kunde vara bra att spräcka vissa återkommande myter om kost som cirkulerar bland oss. Kanske håller ni med eller så håller ni inte med..

1. Myt: Protein efter träning bygger muskler.

Fakta: Träning bygger muskler och efter träningen bygger både protein och kolhydrater muskler, och här gäller det att välja bra livsmedel att få i sig.

2. Myt: Bananer innehåller ”för mycket” kolhydrater.

Fakta: Bananer innehåller 20g kolhydrater , utgör en bra del i mellanmålet. Den mättar samt har mycket vitaminer och mineraler.

3. Myt: Det är fettbildande att äta på kvällen.

Fakta: Kroppen behöver energi HELA tiden och att äta regelbundet optimerar ämnesomsättningen. Att äta mer än vad man gör av med är däremot fettbildande.

4. Myt: Ägg och räkor ökar kolesterolet.

Fakta: Mättat fett, socker och transfett ökar kolesterolet.  Mycket handlar om mängd!

5. Myt: Man behöver lite socker

Fakta. Man behöver sockerarter och inte nödvändigtvis det (vita sockret) sackaros.

6. Myt: Brunt socker är nyttigare än vitt.

Fakta: Näringsvärdet i brunt socker (farinsocker, råsocker) är detsamma som i vitt.

7. Myt: Honung är nyttigare än socker

Fakta: Honung är 80% sockerlösning och innehåller försvinnande lite andra näringsämnen.

8. Myt: Frukt gör dig fet

Fakta: Nej, fruktos gör dig inte fet. Dock kan det påverka din vikt om du kommer upp i ca 40g = 15 apelsiner. Det är lätt att dricka i sig detta ja , men inte att äta.

9. Myt: kvarg är nyttigt

Fakta: Naturell kvarg är nyttigt. Lindahls stora smaksatta 500g förpackningar (menar de som det INTE står ”utan tillsatt socker på”) innehåller lika mycket socker som 150g Marabou.

10. Myt: Nötter är nyttigt och kan man därför äta massor av.

Fakta: Nötter innehåller bra fetter men 100g innehåller ca 600-700 kcal. En än gång så handlar det om vilken mängd du konsumerar.

11. Myt: När man tränar mycket måste man äta en massa tillskott.

Fakta: Tillskott handlar inte alltid om måsten, det kan helt enkelt vara så att  vi lever olika . Gillar du tex inte fet fisk så måste du få i dig omega 3 på något annat sätt antingen via EXTREMT många ägg eller tabletter. Vissa tror att proteinpulver är ett måste efter träningspasset och att det är det som ger resultat. Du hade lika gärna kunnat gå hem och äta en kycklingfilé och så är ditt proteinbehov täckt . Men kanske ska du jobba natt och har inte middag förrän senare, därför intar du lite protein efter träningen i form av pulver.

12. Myt: Potatis gör dig tjock och bör helst undvikas

Fakta: Fortfarande så handlar allt om mängd. Äter du mer än vad du gör av med så går du upp i vikt. Då spelar det ingen roll om det är svamp eller potatis. Potatis är enligt mig min favorit kolhydratskälla, lågt med kalorier, långsamma kolhydrater, mättar länge och smakar otroligt gott.

/ Lisa