I förkylningstider som dessa pratas det ofta vitt och brett om olika knep att hålla förkylningarna borta och tipsen brukar mest handla saker som ingefära, citron, vitlök, honung osv. Men väldigt sällan nämns något av det viktigaste för att hålla virus och sjukdomar på avstånd, nämligen sömn.

Att sömn är viktig för hälsan är alla väl medvetna om och alla har egna erfarenheter av vad för lite sömn kan ställa till med för humör, prestationsförmåga, koncentration, aptit och allmänt mående. Sömn är också otroligt viktigt i samband med träning då det är när vi sover som vi återhämtar oss som bäst. Ändå är känslan att sömnen inte alltid prioriteras helt och fullt alltid, det är mycket annat som kommer i vägen och ofta är det just en del av den viktiga sömnen som får stryka på foten. Visst är det tufft för småbarnsföräldern att få ihop den sömn som egentligen vore önskvärd, men nog kan även hen förmodligen stänga av teven eller släcka ner mobilen några minuter tidigare om kvällarna och istället prioritera lite mer välbehövlig sömn.

Det är såklart ingen slump av vi faktisk sover drygt en tredjedel av hela vårt liv. Nyligen har det dessutom kommit en del forskning kring vilka effekter sömnen faktiskt har på hälsan och en av dessa studerade vilken effekt sömn hade på att kunna stå emot förkylningsvirus. I korta drag ingick 164 män och kvinnor i studien där alla deltagare utsattes för ett förkylningsvirus, incheckades på hotell och sedan mättes deras sömn med aktivitetsmätare. Studien visade att av de 164 var det 124 som blev infekterade av viruset, men bara 48 personer utvecklade riktiga symptom. Det väldigt intressanta med studien var att det fanns en tydlig koppling till hur mycket personerna sov. Av de som endast sov 5 timmar var risken 45% att bli sjuk av viruset medan det var nere på endast 15% risk för de som sov 7 timmar eller mer. Risken var alltså tre gånger så stor för de som sov minst.

Detta är något som familjen numera har egen erfarenhet av. Min fru är normalt en person som åker på en förkylning någon enstaka gång per år och är väldigt sällan ordentligt sjuk. I somras fick vi vårt första barn, vilket som bekant innebär kraftigt förminskad och försämrad sömn för framför allt ammande mammor. Och sedan i somras har frun gått från någon enstaka förkylning per år till att ligga på en förkylning per månad.

Så ingefära och citron i all ära, det allra bästa du kan göra för att hålla förkylningen på avstånd är att försöka få tillräckligt med sömn varje natt. Inte mycket kan störa och förstöra en bra träningsperiod än en förkylning som slår till när man minst anar och önskar det!


//Jimmy