Många av er känner nog precis som jag att det inte finns tillräckligt många timmar på dygnet till den långa listan av saker som måste göras. Det höga tempot och kraven som ställs på oss idag gör att stressen kryper under huden på oss och den underliggande ångesten blir allt mer påtaglig.

Vid stress utsöndrar kroppen större mängder kortisol, som är kroppens stresshormon. I liten dos är kortisol bra för oss då det hjälper oss bl.a att prestera bättre, men i höga doser så har det en förstörande effekt på kropp och själ.
Motion gör så att stresshormonet kortisol dämpas och är ett av naturens bästa sätt att varva ner och återvinna ro och balans i kroppen. En rask promenad under klarblå himmel eller i ösregn om man hellre föredrar det?, oavsett så påverkar oss det positivt. För vissa av oss kan en promenad vara fullt tillräckligt om man varit stressad eller utmattad under en längre tid, då minsta ansträngning kan kännas tung. För andra så kan lättare fysisk aktivitet på tex gymmet vara en bra början.

Att vi bör träna för att hålla oss friska och i form har nog de flesta snappat upp. Men i lagom dos, varken för mycket eller för lite, kan motion fungera som ett slags antidepressiv medicin.

Vilken är då den effektivaste träningsformen mot stress?!
Enligt studier så säger forskarna konditionsträning, men personligen anser jag att en kombination av styrketräning och konditionsträning är den bästa, men all träning är självklart bra. För bäst effekt bör man ägna sig åt minst 30 minuters fysisk träning, tre gånger i veckan.

/ Camilla
Instagram: @ptcamilla_halsoprofilen