Vågen kan vara ett bra hjälpmedel för att hålla koll på vikten, men för vissa kan den göra mer skada än nytta.

Att ständigt väga sig och hålla koll på varenda gram upp eller ner är inget gynnsamt beteende och i längden kan detta leda till en ohälsosam inställning till mat, träning och din kropp.

Vi har en tendens att stirra oss blinda på hur mycket vi väger istället för att känna efter hur vi faktiskt mår, vilket jag personligen tycker är det viktigaste.

Vågen visar bara en siffra men den säger väldigt lite om hur sund din kropp är.

Vissa människor kan ha en vikt som anses vara hälsosam men som i själva verket lider av näringsbrist eller har väldigt låg muskelmassa. Sen finns det de som ligger på ett för högt BMI men som är i toppform.

Antalet kilon berättar inte alltid om det har skett en förändring eller inte.

För det första så kan vikten ändras från dag till dag beroende på vad man ätit, druckit, toalettbesök eller menstruation, samt vilken tid på dygnet man väger sig. För det andra så har ni säkert hört “muskler väger mer än fett”. Det betyder egentligen inte att muskler väger mer än fett, utan ett kilo muskler väger såklart lika mycket som ett kilo fett. Däremot så har ett kilo muskler en mindre volym och tar mindre plats än ett kilo fett, vilket innebär att du kan gå UPP i vikt samtidigt som du blir slankare och starkare.

Har du börjat styrketräna så är det därför inte säkert att det händer så mycket på vågen, du kanske står still eller så kanske du till och med gott upp ett kilo.

Många tjejer, inklusive mig själv för några år sedan, är rädda för att bli biffiga och få alltför definierade muskler. Men det tar många år och ligger mycket jobb bakom om man som tjej ska få muskler som många män eftersträvar. Så var inte rädda att utmana er med tyngre vikter och öka i muskelmassa. Ju mer muskler du har, desto mer fett förbränner du.

Så bli kvitt “våghetsen” och mät dina framgångar på andra sätt..

-Du märker att kläderna sitter lösare och bättre

-Du känner dig piggare och har mer energi

-Du har minskat i omfång

-Du känner dig starkare och fått mer synliga muskler

-Du känner dig gladare, mer harmonisk och har bättre självförtroende

-Du får lättare att hantera stress och påfrestande situationer i vardagen

-Du får bättre hållning och blir av med värk och stelhet i kroppen

 

Så stirra inte er blinda på vågen gott folk! 🙂

/ Camilla

Följ mig gärna på instagram @ptcamilla_halsoprofilen för mer inspiration!