För några veckor sedan handlade mitt inlägg till stor del om ryggradsrörlighet och jag hänvisade till övningar där ryggen belastas på ett sätt som många tror är farligt. Jag tror många fått höra att ryggen ska hållas så rak och neutral som möjligt när vi lyfter och jag ville med senaste inlägget visa att den segmentella kontrollen av ryggraden i böjning och sträckning är viktig för en frisk rygg.
Varför har vi då fått höra från så många att ryggen ska hållas rak vid lyft, och varit med om så många som skadat sig just för att ryggraden varit böjd och inte neutal?

Sanningen är att man kan skada sig i alla rörelser och övningar. Alla rörelser kan vara farliga om man inte är uppmärksam kring sin kropps förmåga.
Är belastningen för hög och man gör för mycket i ett tempo ens kropp inte är van vid att kontrollera så kan alla rörelser leda till skada.
En och samma övning kan påverka kroppen både positivt och negativt beroende på hur uppmärksam du varit i val av belastning, omfång och tempo.
Är man för hastig och inte lyssnat på sin kropp kan en övning leda till skada.
Rätt val av belastning i samma övning kan istället vara väldigt nyttig. Det är dosen som avgör.
För att lära sig att välja rätt- var inte rädd för rörelse. Att undvika rörelse är inte rehab.
Att undvika rörelse kommer inte förbereda kroppen. Det är viktigt att lära känna sin egen kropp genom att testa, utforska och känna efter och utefter det lära kroppen att anpassa sig till rörelse. Låt det ta tid, stressa inte. Vissa vävnader anpassar sig snabbare ön andra.
Börja lugnt och kontrollera rörelsen innan du ökar belastning. Alltså- istället för att säg att något är farligt så tror jag på att bygga upp styrka och tålighet från grunden för att klara av det i framtiden! / Anton