Har du en infektion i kroppen skall du helst undvika att träna. Kroppen är under ”attack” och den behöver återhämtning. Många börjar träna alldeles för tidigt och låter inte kroppen få vila, den behöver få en möjlighet att reparera sig och bli tillräckligt stark för att ta sig an utmaningar igen.

Sömn – Kroppens återhämtningsfas. Under en ”attack” behöver vi mer sömn än normalt. När vi sover får kroppen en möjlighet att strida mot viruset i lugn och ro och vi återhämtar oss betydligt snabbare om vi varvar ner och ”tillåter” oss att vara sjuka.

Bra mat – Vi behöver energi för att orka bekämpa ”attacken”. Fyll på med bra och näringsrik mat för att stärka upp immunförsvaret. Bakterier frodas av socker och hämmar tillfrisknandet – Ät ren mat.

Träning – Bättre att vänta ut förkylningen än att riskera att ligga i flera veckor. En bra riktlinje är när du vaknar och känner ”idag kan jag träna”, vänta då 1-2 dagar till för att vara på den säkra sidan. Här funkar promenader för att vänja kroppen successivt.

När bör man absolut INTE träna:

  • Ont i halsen (när du sväljer)
  • Fel färg på snoret (gröngult)
  • Feber

Det som kan hända om du tränar med en infektion i kroppen är att du kan drabbas av en hjärtmuskelinflammation vilket försämrar hjärtats förmåga att pumpa runt blodet i kroppen. Drabbas du av detta så är läkningsprocessen flera månader lång och kan leda till att muskeln skadas permanent eller att kronisk hjärtsvikt utvecklas.

Styrka – Är lika påfrestande som kondition. Du bör undvika både styrka och kondition vid en förkylning. Man kan inte bara ”köra lite lätt” då är det bättre man tar en promenad och väntar ut infektionen ordentligt.

Vätska – Kroppen behöver vätska när den försöker bekämpa en förkylning. Det är viktig att du fyller på rikligt med vätska för att förhindra uttorkning och rensa ut alla slaggprodukter.

/ PT Camilla

instagram: ptcamilla_halsoprofilen