Det finns olika kategorier i konditionsträning. Beroende på hur träningen utförs och hur länge den pågår:

Högintensiv träning:

Högintensiv träning vänder sig till dig som har en bra grundkondition och är van att träna. Det är träning som upplevs som ansträngande eller mycket ansträngande.
Den är bra för att bibehålla eller öka din kondition,  förbättra syreupptagningsförmågan och öka din fettförbränning. Efterförbränningen av fett blir större vid högintensiv träning. Man tränar nära, eller i alla fall kommer nära, sin maxpulsgräns. Högintensiv träning kan man utföra i ca 10 – 45 min.

Medelintensiv träning:

Du förbättrar syreupptagningsförmågan, fettförbränningen ökar och du blir mer uthållig i din träning.
Vid medelintensiv träning så tränar man mera kontinuerligt under en längre tid. Exempel är långdistansträning/löpning…

Lågintensiv träning:

Du ökar fettförbränning men behöver inte ta ut dig för mycket. Lågintensiv träning upplevs som lätt eller lite ansträngande. Den är bra för din allmänkondition. Exempel på lågintensiv träning är: Raska promenader, lätt jogging, gå med stavar, simning, cykel, trädgårdsarbete mm… Oftast blir man varm men inte genomsvettig. Hjärt- och lungfunktionen förbättras och samtidigt blir inte belastningen för stor för hjärta och lungor, därför passar den speciellt bra på nybörjare, äldre, överviktiga eller om man har några skador som man behöver ta det försiktigt med.
Du tränar inte smidighet och muskelstyrkan ökar inte så mycket. Men är man inte van att röra på sig så är det ett stort steg att börja med även lågintensiv träning.

Försök att få in någon form av denna träningstyp minst en timme om dagen.
Du kommer att känna skillnaden, både på humöret och orken.

/ Camilla

instagram: ptcamilla_halsoprofilen