Kungen av konditionsmaskinerna

Balkongen med konditionsmaskiner är ofta välbemannad i gymmet, och numera står det spinningcyklar prydligt uppradade vid spegeln. Men löpband, crosstrainers och cyklar i all ära. Där finns en konditionsmaskin som är kungen över de alla, nämligen roddmaskinen. Roddmaskinen är tekniskt aningen knepigare än de andra, men det är inte svårt att få grepp om tekniken och när du väl är där så är det en maskin som är otroligt effektiv då den ställer krav på både muskelkraft och uthållighet.

Tyvärr ser jag sällan att roddmaskinen används särskilt flitigt i gymmet. Visst kan man se en och annan använda den som uppvärmning, men jag ser nästan aldrig någon använda den som ren konditionsträning. Vilket är väldigt synd då det är det absolut mest effektiva sättet att förbättra sin kondition i gymmet. Ett intervallpass på roddmaskinen behöver inte ta mer än 10-20 minuter och på den tiden får du dig ett rejält och fullt tillräckligt konditionspass. Lägger du in det regelbundet i din träning kommer du få snabba resultat och förbättrad kondition.

Vad ska man då tänka på rent tekniskt för att bemästra maskinen så bra som möjligt?

• Spänn magen och håll ryggen i normalkurva
• Jobba med långa drag och jobba mycket med benen
• Greppa inte för hårt om handtaget och se till att hålla armbågarna intill kroppen när du drar tillbaka
• I bakre läget lutar du dig lätt tillbaka och drar handtaget mot dig i höjd mellan navel och bröstben

Busenkelt! Bara att köra!

Bjuder avslutningsvis på ett grymt bra intervallpass att riva av:

1200 m – 1 min vila
1000 m – 1 min vila
800 m – 1 min vila
600 m – 45s vila
400 m – 45s vila
200 m max fart

Hitta en fart som är utmanande men som du klarar att hålla genom hela intervallen. Avsluta med att maxa sista korta intervallen. Bra genomkörare på ca 20-25 min!

Kör hårt!
//Jimmy

Följ mig på Instagram @jl_kost_pt för fler tränings- och kosttips.