Många av er har nog inte missat vårt succé koncept ”Weight Trainer”. Här jobbar vi med att skapa sunda vanor, lära sig träna rätt och skapa ett starkt och sunt tänk kring helheten av motion och näring. För vissa är det lättare att förändra ett beteende och för andra är det betydligt svårare. För vissa så går livsstilsförändringen framåt hela tiden men för andra är vägen lite krokigare och inte lika upptrampad och rak.

Vad vi pratar mycket om med våra kunder är inställning.. Hur väljer du att göra saker och med vilken inställning.  När någon inte riktigt får de önskade resultaten de vill frågar ofta om de fokuserar på målet med förändringen eller resultatet?
Då tänker säkert de flesta av er  ”Det är väl samma sak, mål och resultat?” Nej nej det är det inte. Målet är det du strävar efter, resultatet är effekten, det som kommer efter målet.

Varför höjer vi frågan med våra kunder och varför vi också har en träff där vi pratar lite mer djupgående om detta är för att de som är resultatinriktade når OFTAST sitt mål bättre än de som är målinriktade.

För att göra en tydlig bild så tar vi ett exempel:

Lars 55 år, jobbar som försäljare sitter mycket i bil och äter oregelbundet, eller småäter konstant i bilen.
MÅL: Gå ner 15kg
RESULTAT: Bli rörligare, smärtfri i nacken och slippa svullen mage med kramper.

Om Lars endast fokuserar på målet med hans förändring (-15kg på vågen) så löper han stor risk att gå tillbaka till sina gamla vanor och gå upp i vikt efter det att målet är nått. Människor som fokuserar på resultatet av deras förändring lever ofta sina nya vanor för resten av livet. De har en tydlig bild om varför förändring behövs och därför dras deras kropp automatiskt till resultatet utan att behöva anstränga sig.

Efter att ha ändrat kosten och kommit igång med träningen känner Lars redan hur smärtan i kroppen börjar försvinna och hur hans mage inte känns lika svullen om kvällarna. Han förstår tydligt varför träningen behövs, och saknaden av smärtan är underbar. Bra mat ger han energi och en lättare mage. Han behöver ha god planering för att inte falla i ”Statoil- träsket” och efter en tid har han lärt sig vad som lättast fungerar att ha med sig i sin vardag.  Visst kan han fika ibland eller dricka öl, men inte dagligen som innan för då är magproblemen tillbaka.

Här är skillnaden på hur vi väljer att göra våra val och med vilken inställning. Om vi glömmer bort de effekterna vi faktiskt uppnår med våra mål kan det vara svårt att njuta och hitta det lätta och spännande med förändringen vi gör. Uppförsbacken blir lång och vi längtar tills den tar slut. Men att hela tiden känna att man har medvind och nerförsbacke, gör det enklare att fortsätta i samma riktning , kanske till och med ger oss extra kraft inför en tuff backe.  Målet kommer driva oss framåt men bara till mållinjen. Resultaten kommer få oss att söka nya mål när de gamla är uppnådda. De kommer få oss att aldrig vilja blicka tillbaka utan fortsätta framåt och se vad som väntar på oss.

Kan det vara så att du försökt med samma mål om och om igen men inte lyckas? Är det kanske så att du är målinriktad och inte resultatinriktad. Har du kanske haft fel fokus och inställningen har blivit därefter.

Små förändringar i hur vi tänker och agerar kan göra STOR skillnad i de resultaten vi får. Mål är viktiga men deras effekt är sällsynt.

/ PT Lisa